Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisinde yer alan Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme sahasındaki Ceylanların ilk yavruları dünyaya geldi.
Yaklaşık beş aylık (148–163 gün) gebelik süresi sonunda doğumlar Mayıs ayında gözlenir. Çiftleşme dönemleri Ekim-Kasım aylarında gerçekleşir. Ceylanlar doğal koşullarda yılda bir kez yavrularlar. 3–7 yaş arasındaki dişilerde ikiz doğum oranı oldukça yüksektir. Yavrular 1,5 kg. civarında doğar ve hızla kilo alarak 3 ay içerisinde ergin canlı ağırlığının yaklaşık %70’ine ulaşırlar. Doğal koşullarda ortalama yaşam süresi 6-7 yıldır. Çoğu erkek ortalama yaşam süresinin altında yaşarken, dişiler 8-12 yıl yaşayabilir. Ceylanlar sürü halinde yaşayan hayvanlardır.
Türkiye’de “kursaklı ceylan”, “ahu”, “ceren”, “gazel” gibi isimlerle de anılan ceylanlar (Gazella subgutturosa), narin yapılı, oldukça ince bacaklı, açık kiremit-kahverengi / koyu krem sarısı tüylere sahiptir. Kuyrukları siyah renkli uzun kıllarla örtülüdür. Yüzleri, alınları, boyunlarının altı, göğüsleri, karın altları, bacakları ve arka bacaklarının kuyruğa kadar olan kısımları beyaz renklidir. Dişiler boynuzsuz, erkekler ise boynuzludur. Nadiren küçük boynuzlara sahip yaşlı dişiler görülebilir.
|