İnternet habercisi...
   

Nedir bu Edge? Bize ne vaadediyor?

Microsoft'un Internet Explorer tarayıcısını hepimiz biliyoruz. Bazı kullanıcıların yakın zamana kadar Chrome, Firefox gibi diğer tarayıcılardan haberi bile yoktu. Internet Explorer tarayıcısı Dünya'nın en çok kullanılan tarayıcısıydı.

Internet Explorer'i tanımamak mümkün değil. Çünkü Türkiye'de çoğunlukla kullanılan işletim sistemi olan Windows'la beraber gelen ve yeni bilgisayarımızı ilk açtığımızda karşımıza mavi bir "e" harfi olarak çıkan bir tarayıcıdır ve İnternette ilk gezinmelerimizi onunla yaparız. Microsoft sürekli olarak bu tarayıcıyı burnumuzun dibine dürter.

Tarayıcılarla fazla işi olanlar ve bizim gibi programlama ile uğraşanları çıldırtan bir tarayıcıdır Internet Explorer. Çünkü kendisi uzun zaman standartları görmezden gelen, kendi kendine güvenli sayılamayacak standartlar koymaya çalışan bir tarayıcı oldu. Yani diğer tarayıcılardan farklı davrandı. Dolayısıyla programcılar bir web uygulaması veya web sitesi hazırlarken hep bizim uygulamamız Internet Explorer ile açılırsa şöyle yap, diğer tarayıcılarla açılırsa şöyle yap demek için zaman harcadılar. Kullanıcılar için ise can sıkıcı olan, başka tarayıcılar tarafından doğru görüntülenen sayfaları yanlış göstermesiydi. Taa ki Internet Explorer 11'e kadar.

Internet Explorer 11 sürümü de bu tür eleştirileri ortadan kaldıramamış olacak ki, Microsoft bize sorun çıkarmayacak ve bir çok yenilik içerecek yeni bir tarayıcı ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

Ve karşınızda Edge!

Microsoft, 29 Temmuz 2015'den itibaren piyasaya süreceği Windows 10 ile beraber yepyeni bir tarayıcıyı beğenimize sunacak. Bu tarayıcı adı ilk önce Spartan olarak duyurulan fakat sonradan Edge olarak değiştirilen yep yeni bir tarayıcı.

Edge'nin simgesi haberin fotoğrafında da görüldüğü gibi Internet Explorer'a çok benziyor. Fakat bunun haricinde Edge'nin selefine fazlaca bir benzerliği bulunmayacak.

Edge, İnternette sörfe odaklanmış minimalist bir tarayıcı olacak.

Arka planda Edge, Internet Explorer'in tarayıcı motorunun eski bir çok şeyi üzerinden atmış, modern web sitelerini mükemmel şekilde görüntülemeye odaklanan yeni bir sürümü üzerinde çalışıyor.

Edge'nin Javascript performansı, yapılan testlerde Chrome'un Javascript performansına rakip gösteriliyor. Bu da bize tarayıcının sayfa yüklendikten sonra yerine getireceği görevleri eskisinden çok daha hızlı biçimde yapacağı ümidini veriyor.

Tarayıcı çok hafif ve basit. Flash Player ve PDF okuyucu gibi bazı eklentiler yüklü ve Windows Update üzerinden güncellenebilecek. Bu eklentilerden en çok dikkat çeken, Edge'nin Microsoft'un dijital asistanı Cortana. Yani tarayıcıya Cem Yılmaz kaç yaşında diye sorduğumuzda arama çubuğunda belirecek ve bize cevap verecek.

Kullanıcılar ekran görüntülerini alabilecek, sitelere notlar ekleyip bunları kaydedebilecek.

Bir de Safari ve Firefox'da gördüğümüz okuyucu modu var. Yani sayfanın reklam ve gereksiz diğer her şeyden arındırılmış bir görüntüsünü elde edip okuyabileceğiz.

Bu arada bir de sürprizimiz var. Internet Explorer 10 da Windows 10'da bulunacak. Yani yeni işletim sistemimizde bir süre iki tarayıcımız birden yüklü olacak. Bunnu sebebi, Edge'nin insanların beklediği gibi tam olarak Internet Explorer'in yerini almayacak olması. Kullanıcılar Edge'de olmayan bazı işlevsellikler için Internet Explorer 10 tarayıcısını kullanabilecek. Örneğin eski web sitelerinde gezinmeleri gerekirse Internet Explorer 10 kendilerine yardımcı olacak. Edge'de eskiye uyumluluk çok sınırlı olacak. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Edge daha çok modern web sitelerini hedefliyor.

Microsoft, Windows 10'u 2018 yılına kadar 10 milyar bilgisayara yüklemeyi hedefliyor ve Edge'nin işletim sistemi ile beraber gelmesinin tüm avantajlarını sonuna kadar kullanmak niyetinde.

Rakamlara bakarsak, bir zamanlar en çok kullanıcı olan Internet Explorer'in kullanım oranı bu günlerde %13'lerle Safari ile aynı durumda. Şu anda en çok kullanılan tarayıcı %43 ile Chrome.

Sonuç olarak şunu söylemek lazım: Tarayıcıyı kullanmadan iyi ve kötü yönlerin hiç birinden emin olamayacağız. Fakat Microsoft tarayıcıyı hazırlarken bu sefer kullanıcıları iyi dinledi. Sonuç olarak ortaya temiz ve hızlı bir tarayıcıyı çıkaracak gibi görünüyor.

sayfa1.com
29.06.2015 20:56

Teknoloji Etiketli Diğer Haberler



sayfa1.com bir İnternet habercisidir. Önerilmiş, başkası tarafından hazırlanmış haberleri yayınlamaz, haberlere yorum eklemez. Yayınlanan haberler İnternet gezgini habercilerimizin birinci kaynaktan derlediği haberlerdir. Haber sitelerini gezip, hepsinde aynı haberleri görmek sizi sıkıyorsa, huzurunuzu bozmayacak haberler için, sadece haber için sayfa1.com'a bekleriz.
Ana Sayfa : Gizlilik : Kullanım Şartları : İletişim : Mobil Sürüm