İnternet habercisi...
   

IBM Nanometre Rekoru Kırıyor

IBM 7nm çip ürettiğini duyurdu.

IBM çip geliştirme işini GlobalFoundries ve Samsung ile beraber yürütüyor.

Halihazırda Intel'in ve Samsung'un 14nm çipleri bulunuyor.

Ancak bir kaç aya bu çipleri görebileceğimizi sanmıyoruz. Şimdilerde muhtemelen Intel'in 10nm çipleri piyasaya çıkacak. 7nm çipleri 2018 veya 2019 yıllarında görebiliriz.

Peki bu ne anlama geliyor?

nm, Nanometre denilen bir ölçü birimi. 1 nanometre bir metrenin milyarda birine karşılık geliyor. Örnek olarak hücre zarının kalınlığı 12 nm. Bilgisayar çiplerinde ise bir transistörün yerleştirilebileceği alan olarak kullanılıyor. Yani bir transistör çip üzerinde 7nm alana sığacak demek.

Daha kücük nm değeri, bilgisayar çiplerinin daha da küçülmesi anlamına geliyor. Şimdi "zaten çok küçükler daha da küçülse ne olur?" diyenler olabilir. Daha küçük çip daha az alan kaplamanın yanında daha az enerji tüketimi ve daha az ısınma anlamına geliyor. Dolayısıyla özellikle cep telefonu gibi küçük aygıtlarda çok büyük faydaları görülebilir.

IBM'in bildirdiğine göre 7nm teknoloji ile üreticelek çipler %50 daha az alan kaplayacak ve %50 daha güçlü ve performanslı olacak.

 

sayfa1.com
09.07.2015 17:07

Teknoloji Etiketli Diğer Haberler



sayfa1.com bir İnternet habercisidir. Önerilmiş, başkası tarafından hazırlanmış haberleri yayınlamaz, haberlere yorum eklemez. Yayınlanan haberler İnternet gezgini habercilerimizin birinci kaynaktan derlediği haberlerdir. Haber sitelerini gezip, hepsinde aynı haberleri görmek sizi sıkıyorsa, huzurunuzu bozmayacak haberler için, sadece haber için sayfa1.com'a bekleriz.
Ana Sayfa : Gizlilik : Kullanım Şartları : İletişim : Mobil Sürüm