İnternet habercisi...
   

Google'dan Yeni Hafif Sıklet İşletim Sistemi

Google'ın, 28 Mayıs 2015 de yapacağı I/O etkinliğinde kod adı Brillo olan hafif sıklet işletim sistemini tanıtması bekleniyor.

Bu işletim sistemi Internet Of Things (Internet Nesneleri / IoT) için tasarlanmış bir işletim sistemi (Internet Of Things hakkında bilgiyi aşağıdan okuyabilirsiniz).

Bu işletim sistemi küçük donanım ve az hafıza isteyen sistemlerde çalışacak şekilde tasarlanmış bir işletim sistemi. Örneğin 32 veya 64 MB hafıza kapasiteli bir aygıtta çalışabilir.

Bahsedilen bu aygıtlar, çevremizde gördüğümüz mümkün olan herşeye entegre edilebilen aygıtlar. Örneğin evimizdeki veya işyerimizdeki herhangi bir eşya.

 

Internet Of Things (IoT) Nedir?

Internet Of Things (Internet Nesneleri / Eşyaların Interneti), Internetin geçireceği sıradaki evrim olarak tanımlanıyor. Google'ın desteklediği bu teknoloji kısaca, çevremizde gördüğümüz her türlü eşya ve aygıtı İnternete bağlamak olarak ifade edilebilir.

Peki bu ne işe yarayacak?

Bu uygulama ile, eşyalar birbirleri ile Internet altyapısını kullanarak haberleşebilecek ve bizden habersiz ortak olarak kararlar verebilecekler. Örneğin hava durumundan haberdar olan bir aygıt (örneğin bir cep telefonu), kombimize kaç derecede yanması gerektiğini söyleyecek veya sahibinin eve gelmekte olduğunu bildirerek evdeki aygıtlara yapmaları gerekenleri söyleyebilecek.

Tabii ki bunun gerçekleşebilmesi için kendi işletim sistemine, hafızasına ve gerekli diğer teknolojilere sahip eşyalar gerekiyor. Ama iddialara göre çok değil 2020 yılında, yani 5 yıl sonra tüm Dünya bu duruma hazır hale gelecek ve bahsedilen eşyalar hayatımıza girmiş olacak.

Internet bu iş için hazır mı?

Otoriteler Internet altyapısının bu iş için hazır olduğunu söylüyor. Özellikle IP v4'den IP v6'ya geçiş ile uygulamanın önündeki en büyük engel olan IP numaralarının sınırlılığı sorunu ortadan kalktı. Dolayısıyla onmilyarlarca aygıt kendine İnternet üzerinden bir kimlik alabilir ve ağı kullanabilir.

Bize ne faydası var?

Tabii ki hayatımızı kolaylaştıracak. Faydası bu. Ancak bizim görüşümüz daha fazla Google'a ve diğer büyük teknoloji firmalarına ve her türlü hareketimizi izlemek isteyen kurumlara faydası var. Bahsedilen şirket ve kurumlar, bizi numaralamanın yanında, eşyalarımızı da birer çip ile numaralayacak ve hayatımız hakkında her şey konusunda bilgi sahibi olacaklar. Bunu da bizim hayrımıza kullanırlar mı? İşte bu tartışmalı bir konu.

Büyük ihtimalle kimsenin teknolojinin böyle bir atağına itirazı olmaz. Ama gizliliğimiz ve özel hayatımız hakkında doğal olarak şüphelere kapılıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

sayfa1.com / AAu
23.05.2015 20:43

Teknoloji Etiketli Diğer Haberler



sayfa1.com bir İnternet habercisidir. Önerilmiş, başkası tarafından hazırlanmış haberleri yayınlamaz, haberlere yorum eklemez. Yayınlanan haberler İnternet gezgini habercilerimizin birinci kaynaktan derlediği haberlerdir. Haber sitelerini gezip, hepsinde aynı haberleri görmek sizi sıkıyorsa, huzurunuzu bozmayacak haberler için, sadece haber için sayfa1.com'a bekleriz.
Ana Sayfa : Gizlilik : Kullanım Şartları : İletişim : Mobil Sürüm